Wat is copyright?

Wat is copyright?

Copyright is een term dat tegenwoordig heel erg veel gebruikt wordt. Dit komt omdat er veel mensen zijn die hiermee in aanraking komen. Copyright wordt ook wel auteursrecht genoemd. Het houdt in dat als iemand een bepaald werk heeft gemaakt dat je dit niet zomaar over mag nemen zonder overleg. Bij werken moet je denken aan dingen als muziek, kunst, boeken of wetenschappelijke ontwikkelingen.

Beschermen van eigendommen

De regels rondom copyright zijn ontstaan om de makers van een werk te beschermen tegen diefstal. Diefstal is online namelijk heel erg makkelijk te doen. Dit komt omdat de dief soms heel erg lastig te traceren is. Daarom is de copyright regel ontworpen. Door de copyright regel wordt het voor dieven lastig om werken te stelen.

De regels rondom copyright geven makers van een werk een monopolie positie over hun werk. Als mensen gebruik maken van het werk waar copyright op staat, gaan de inkomsten die ze krijgen door het gebruiken van het werk naar de maker van het werk.

Copyright overnemen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om copyright te krijgen. Dit houdt in dat je zelf gebruik mag maken van een werk. Dit kan heel handig zijn als je een nummer wilt gebruiken voor een film of een stuk tekst wilt gebruiken uit een boek.

Het is ook mogelijk om werken te gebruiken waar geen copyright meer op staat. Dit zijn zogenaamde copyright free werken. Dit kan heel erg handig zijn als je wel ergens gebruik van wilt maken, maar het geld er niet voor hebt.

Tot wanneer geld copyright

Copyright regels zijn best lastig. Het copyright gaat namelijk na je dood nog door. Dit houdt in dat je geen gebruik mag maken van iemands werken als de desbetreffende persoon is overleden.

Het copyright gaat tot 70 jaar na het overlijden van de desbetreffende persoon door. Dit maakt dat je goed uit moet kijken naar welke werken je wel en niet zomaar kunt gebruiken. Als je dit fout hebt, kan dit namelijk heel erg veel geld kosten.

Als de 70 jaar copyright voorbij zijn, is iedereen vrij om te doen met de werken wat ze willen. Dit houdt in dat je er niet alleen gebruik van kunt maken, maar ook kunt vervormen naar een vorm dat je beter aan staat dan de vorm waarin het werk is gemaakt. Dit zal je dan ook vaak tegen komen bij de muziekwereld.

Reageren is niet mogelijk.