In 3 stappen je eigen bier brouwen

In 3 stappen je eigen bier brouwen

Het zelf brouwen van bier is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Je bestelt tegenwoordig in een handomdraai een starterspakket met een smaak naar keuze en je kunt eenvoudig en snel vanuit je eigen keuken je favoriete bier brouwen. Wel is het goed je te realiseren dat het uiteindelijk bier pas na circa 4 tot 6 weken volledig klaar is om te worden gedronken. Dit heeft ermee te maken dat er een gistingsproces plaatsvindt wat ongeveer twee a drie weken in beslag neemt. Het uiteindelijke gebottelde bier, dient vervolgens nog zeker een week of 2 in een donkere ruimte verder te rijpen tot het uiteindelijke eindresultaat.

Smaak

Uiteraard begint het allemaal bij de keuze voor welke biersoort jij gaat. Het aanbod is tegenwoordig dusdanig breed, dat je in principe voor alles wel een bijpassend pakket kunt uitkiezen. Of het nu gaat om het brouwen van een blond biertje of Eisbock maken, het kan allemaal! Alvorens je je keuze maakt, is het goed te kijken of je thuis beschikt over alle benodigdheden. Zo is in het standaardpakket niet alles inbegrepen en dien je zelf te beschikken over onder andere een thermometer. Bij een plus pakket daarentegen, zit dit wel inbegrepen. Dus wanneer je vaker bier wilt brouwen, is het verstandig de eerste keer te kiezen voor een uitgebreid pakket, zodat je over alle noodzakelijke instrumenten beschikt.

Brouwen

Nadat je een smaak hebt uitgekozen, is het tijd om na ontvangst te beginnen met het brouwen van je favoriete bier. Door het bijgevoegde recept exact te volgen zoals beschreven staat, kun je op een leuke en vooral praktische manier je eigen bier brouwen. De eerste stappen kun je gedurende dezelfde dag uitvoeren, tot aan het gistingsproces. Bij het pakket ontvang je deze emmer overigens, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je deze nog aan zou moeten schaffen. Vervolgens dien het geheel een week of 3 in de gistingsemmer volledig te vergisten. Wanneer dit is gedaan, dan is het tijd de laatste ingrediënten toe te voegen en het bier vervolgens in de flessen te doen.

Bier bottelen

De laatste stap voordat je kunt genieten van je overheerlijke zelf gebrouwen bier, is het bottelen. Dit wil zeggen dat je het bier in de fles giet en het geheel vervolgens afsluiten met de welbekende kroonkurk. Dan laat je het bier nog een week of twee/drie rijpen om de smaken tot z’n recht te laten komen. Je hoeft overigens niet bank te zijn dat het bier over datum gaat, want juist bij speciaalbier komt een langere rijping de smaken en kwaliteit ten goede. 

Reageren is niet mogelijk.