Help! Ik heb cola over mijn laptop gemorst! Wat nu?

Help! Ik heb cola over mijn laptop gemorst! Wat nu?

Natuurlijk let je extra goed op als je een slok van je glas cola neemt, terwijl je achter je laptop zit. Toch kan het een keer misgaan en gebeurt het ook jou weleens dat je een deel van de inhoud van je glas per ongeluk over je toetsenbord morst. Balen, want vocht is natuurlijk nooit goed voor een laptop. Wat je moet doen om dit op te lossen? We vertellen het je in dit artikel, dus lees snel verder.

Stap 1: schakel je laptop uit

Stond je laptop nog aan? Zet hem dan zo snel mogelijk uit. Zo voorkom je kortsluiting.

Stap 2: verwijder alle snoeren en de accu

Haal alle snoeren uit de poorten van de laptop. Denk dan bijvoorbeeld aan die voor de muis, de dongel en die voor externe harde schijven. Haal ook de accu uit de laptop.

Stap 3: laat je laptop drogen

Leg je laptop als een geopend boek op z’n kop op een handdoek neer. Zo voorkom je dat de gemorste cola verder je laptop binnendringt. Laat je laptop minimaal een half uur drogen. Haal je je laptop na een half uur (liefst langer) van de handdoek af, dan zal de meeste cola er wel uit zijn. Dat de gemorste cola er uit is, is heel belangrijk, want als de cola in je laptop blijft zitten en opdroogt, zal hij waarschijnlijk nooit meer aan gaan.

Wat kun je daarna proberen te doen?

Probeer je laptop een poos later (minimaal 3 uur later) weer aan te zetten, zodat je zeker weet dat er geen kortsluiting ontstaat. Doet hij het niet? Probeer hem dan open te schroeven en handmatig de overige resten gemorste cola te verwijderen. Hopelijk lukt het je zo om je laptop nog te redden.

Wat moet je zeker niet doen?

Wat je absoluut niet moet doen, is je laptop aanzetten terwijl nog niet alle gemorste cola er uit is. Dit zorgt voor kortsluiting en betekent dat je gegarandeerd een nieuwe laptop zult moeten aanschaffen. Het is ook heel onverstandig met een föhn op je laptop te gaan blazen. Als de gemorste cola op het moederbord opdroogt, doet je laptop het naar alle waarschijnlijkheid niet meer. Probeer de gemorste cola ook niet te laten verdampen, want daarmee maak je waarschijnlijk nog meer kapot aan je laptop.

Is je laptop nog steeds defect?

Doet je laptop het nog steeds niet? Dan doe je er verstandig aan een expert of het gebied van computerreparatie in Amsterdam naar je laptop te laten kijken. Deze zal ervoor zorgen dat je laptop straks weer zo goed als nieuw is.

Reageren is niet mogelijk.